Een rode wijn die heerlijk vol van smaak is uit Barolo in de staat Piermonte. Het is niet zonder reden dat de Barolo wijn de koning van de Italiaanse wijnen wordt genoemd. Het is een echte klassieker.

Welke druif stoort wordt gebruikt voor de Barolo wijn?

Het druivenras waarmee de Barolo wijn geproduceerd wordt is de Nebbiolo druif. De druif heeft een uniek rijpingsproces. Dit is ook de enige druifsoort die uiteindelijk de naam Barolo wijn mag dragen. Andere druivenrassen mogen niet gebruikt worden om Barolo wijn mee te produceren.

Wat is Barolo Riserva?

De naam Barolo Riserva heeft u vast weleens gehoord en u heeft zich ongetwijfeld afgevraagd wat het betekent. Wanneer de Barolo wijn 4 jaar gerijpt heeft, waarvan minimaal 3 jaar op een vat. Dan wordt het een Barolo Riserva genoemd. De rijping vindt plaats op eikenhouten vaten. De Barolo wijn leent zich ook uitstekend om te bewaren. Afhankelijk van uit welk jaar de wijn komt is deze zo’n 10 tot 30 jaar te bewaren.

Hoe smaakt de Barolo wijn?

De wijn is zeer krachtig van smaak en kan daardoor perfect geserveerd worden bij vleesgerechten, zelfs bij wild vlees. Maar de wijn smaakt ook heerlijk bij gerechten waarin truffel verwerkt zit, zoals een heerlijke truffel risotto. De wijn heeft namelijk zowel een hoog zuurgehalte als een hoog tannine gehalte. Desondanks is de wijn toch vrij licht van kleur. Maar laat u niet van de wijs brengen door deze lichte kleur. De wijn heeft veel body. De geur van de wijn neigt naar teer, bloemen zoals rozen en viooltjes, truffels en teer. Voor de meest gebalanceerde smaakbeleving is het van belang om de wijn voor het drinken te decanteren. Doe dit minstens 45 minuten tot 2 uur voor het uitserveren. De smaak van de wijn komt namelijk het best tot zijn recht bij een temperatuur van 18 tot 20 graden. Een heerlijke wijn voor een speciaal moment om heerlijk samen met uw geliefden van te genieten.