Op een koude winteravond is een warm glas wijn de perfecte metgezel. Met zijn rijke en robuuste smaken is wijn altijd een hoofdbestanddeel geweest tijdens koude maanden. Maar welke wijnen moet je kiezen? Elke soort druif heeft verschillende eigenschappen die hem goed doen smaken bij bepaalde weersomstandigheden. Om je te helpen je favoriet voor deze winter te kiezen, volgen hier een van de lekkerste wijnen die je kunt nuttigen tijdens de koude maanden. En als je meer informatie over de genoemde wijnen in dit artikel wilt, kijk dan even op de website van De Gouden Ton waar ze een zeer groot aanbod van de beste winterwijnen hebben.

Chardonnay

Als er één druif is die het best smaakt op koude dagen, dan is het wel Chardonnay! Hij staat bekend als zwaar van smaak en boterachtig met tonen van noten en specerijen. Wat mensen van deze wijn doet houden is zijn romige rijkdom gepaard met zachte zuren.  Deze assemblage van uitgesproken smaken maakt Chardonnay een geweldige wijn om bij eten te combineren.

Riesling

Met zijn zoete aroma’s van appel en peer, gekoppeld aan zijn wrange smaken, is de Riesling druif een must-try voor deze winter. Deze soort witte wijn is niet alleen perfect voor koude dagen, maar ook het hele jaar door, want hij past goed bij allerlei keukens! Hij vult visgerechten aan zoals oesters en sushi, terwijl hij ook mooi samengaat met gevogelte, romige sauzen en zelfs fruit! Andere aanbevolen combinaties zijn eendenborst, gegrilde varkenshaas of kokos garnalen.

Rode wijnen

Als je rode wijn verkiest boven hun lichtere tegenhangers, dan is Pinot Noir je beste optie. Deze druif is ook wel bekend als ‘the heartbreak grape’ vanwege zijn onvoorspelbare aard als het op groeien aankomt. Dit soort is het best te combineren met eten, en niet alleen in de zomer. Pinot Noir combineren met winterse gerechten zoals stoofschotels en gebraad kan je maaltijd wat meer warmte geven!

Een van de lekkerste wijnen die tegenwoordig op de markt zijn is Cabernet Sauvignon. Deze soort biedt een aards aroma en smaken van zwarte framboos, cassis en rode bes. Hij is matig zuur en past goed bij groenten, rundvlees, lamsvlees en wild. Bedenk wel: bij kaas moet het combineren beperkt blijven, want ze kunnen elkaars smaken overstemmen. Ook deze wijn heeft een heerlijk warme smaak die goed past bij winterse gerechten.

Dus het maakt niet uit hoe erg het gaat vriezen deze winter, met deze wijnen ben jij voorbereid om gezellig en warm de dagen door te komen.