Heb je een fijn avondje thuis gepland met vrienden of familie en heb je iets te vieren? Wij Hollanders zijn natuurlijk niet vies van een avondje gourmetten, maar kaasfonduen is ook zeker een van onze favorieten! Hoe maak je de lekkerste kaasfondue klaar en welke bijgerechtjes vormen een goede aanvulling? Lees hier verder en verras je gasten met een goed verzorgde avond vol kaas en gezelligheid.

 

Stap één: zorg voor een goede kaasfondue pan

Een goede pan om in te kaasfonduen is essentieel. Ben je met een grotere groep mensen, dan zet je er misschien beter twee of zelfs drie op tafel. Je kiest het beste voor een gietijzeren of aardewerken fonduepan. Hierin koekt de kaas minder makkelijk aan op de bodem en deze pannen kunnen veel warmte opnemen. Als je de kaas eerst op het fornuis wil opwarmen, doe dit dan niet in een aardewerken pan maar giet het over na het opwarmen. Als de kaas eenmaal gesmolten is kan je de pan bovenop een rechaud of warmhoudplaat op tafel zetten. Let goed op met kleine kindertjes: deze platen zijn enorm heet en niet geschikt om mee te spelen of aan te zitten! Verder heb je per persoon een fonduevork nodig om een stukje brood of groente door de kaas mee te dippen.

 

Stap twee: de kaas

Het belangrijkste ingrediënt voor een kaasfondue is, wellicht had je het al geraden, kaas! Kaasfondue bestaat meestal uit een mix van verschillende kazen die gecombineerd zorgen voor de perfecte balans tussen romigheid, stroperigheid, sterkte en binding. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kan je een kant-en-klaar pakket kaasfondue kopen. Je kan echter ook zelf op zoek gaan naar de geschikte kazen. Zo zijn er op het internet veel verschillende recepten te vinden die je goed op weg helpen. Veel kaasfondue wordt met droge witte wijn gemaakt, maar er zijn ook alcoholvrije recepten. Je hebt eventueel ook de mogelijkheid een extra ingrediënt aan de kaas toe te voegen, zoals mosterd, ham of bieslook, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Geen zin om de deur uit te gaan? Je kan gemakkelijk online kaas bestellen.

 

Stap drie: brood en andere hapjes voor door de kaas

Een goede kaasfondue is natuurlijk niet compleet zonder lekker vers brood om erdoorheen te dippen. Ook groenten, zoals broccoli, bloemkool, ui, komkommer en venkel zijn heerlijk met een beetje kaas eroverheen. Bij fruit kan je denken aan bijvoorbeeld stukjes appel, ananas, druiven of peer. Ook vijgen zijn een heuse lekkernij. Voor sommige groenten, bijvoorbeeld bloemkool of broccoli, is het lekkerder ze alvast beetgaar te serveren, andere ingrediënten kunnen prima rauw op tafel.

 

Stap vier: een glas frisse witte wijn voor erbij

De lekkerste wijn voor tijdens de kaasfondue is een wat frissere droge witte wijn. Over het algemeen geldt dat hoe sterker de kazen zijn die je hebt uitgekozen, hoe sterker de wijn moet zijn om hiermee te matchen. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling of Sauvignon Blanc. Echter, volgens een Zwitserse legende, kan je maar beter geen koude dranken drinken tijdens de kaasfondue en zeker geen alcoholische versnaperingen! Sommigen zweren daarom bij een lekker kopje thee. Thee zorgt namelijk voor een betere vertering van het eten.

Kortom, pak je agenda erbij en blokkeer een avond om gezellig te gaan kaasfonduen.